Met de studie ‘Antwerpen Herwonnen Stad’, werkte Stramien 20 jaar geleden aan een verbeterde en duurzamere Scheldestad. Dat was lang voor COVID-19 toesloeg...
De uitdagingen toen geponeerd zijn tijdens
die twee decennia alleen maar urgenter geworden. De klimaatsverandering wordt tastbaar, hitte en droogte laten zich al vier zomers op rij gelden, biodiversiteit krijgt een knauw, helende natuur gaat verloren... En guess what? Ruimte om naar te verlangen is er in overvloed; ook in de stad! Een intelligente invulling van het stedelijk weefsel biedt antwoord op véél thema’s tegelijk.
Het Institut Culturel d’Architecture Wallonie-Bruxelles (ICA), het Brussels centrum voor architectuur en landschap (CIVA) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) deden een oproep naar ruimtelijke ontwerpers, actoren en denkers om in het licht van de huidige crisis antwoord te bieden op de ruimtelijke uitdagingen van morgen. Een ideale gelegenheid om 20 jaar na de oprichting van Stramien terug te blikken en vooruit te blikken op de kansen om de ruimte in Antwerpen opnieuw te heroveren.
Met een ambitieus synthesebeeld willen we in Antwerpen Herwonnen Stad 2.0 bestaande plannen en studies samenbrengen en aantrekkelijk weergeven. Als een oprechte dankjewel aan alle politici en beleidsmakers, burgers, studie- en adviesbureaus en creatievelingen die de voorbije jaren handen uit de mouwen staken en nog steken om van Antwerpen een aantrekkelijke stad te maken.
Bovendien komen hier alle disciplines samen in één totaalconcept met veel stadsnatuur. Van stad tot stoel als het ware in de publieke en private ruimte waar we als Stramien zo graag vorm aan geven. Il faut cultiver notre jardin (ensemble)!
In drie etappes maken we van de Antwerpen een nog aantrekkelijkere leefomgeving. In gewone periodes, tijdens lockdown, tijdens de vakantie of eender wanneer. Compact wonen wordt terug sexy, oververhitting en droogtestress wordt tegengegaan, biodiversiteit en klimaatbestendigheid gestimuleerd, ecosysteemdiensten worden uitgewisseld, sociaal leven krijgt nieuwe impulsen, het uitzicht en de luchtkwaliteit gaan erop vooruit, mens, fauna en flora worden gezonder... Stad en natuur in een twee-eenheid.
Etappe 1: Antwerpen, een groenere stad
Etappe 2: Antwerpen, een stad uit de ban van de Ring
Etappe 3: Antwerpen, Herwonnen Stad 2.0.
Het recept is eenvoudig: voeg ‘en masse’ blauw en groen toe, op pleinen en in straten, aan gevels, op daken en terrassen, op het water, in tuinen... Maak grijze daken klimaatrobuust, onthard waar mogelijk, bied mogelijkheden om (tijdelijk) publieke ruimte in te palmen, collectiviseer het private terrein...*
Wat ons betreft zijn dit de bouwstenen voor het nieuwe stadsleven dat wij ambiëren. Een uiting van onze utopie of, wie weet, van de realiteit van morgen.
* En zo vind je - al dan niet samen met je buren - plots die aantrekkelijke stad in je eigen achtertuin, op je terras of op je dak.
STRAMIEN
https://stramien.be